niedziela, 4 maja 2014

Tort serowy na zimno

Składniki:

  • 25 dkg masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 cukier wanilinowy
  • 400 gram twarożku
  • 3 łyżeczki żelatyny 
  • 1 szklanka mleka
  • 2 opakowania galaretki
  • 1 kg truskawek
  • 2 paczki herbatników
Sposób przyrządzania:

  • 0.25 masła ucierać z cukrami
  • dodać do masy jajko i żółtko
  • cały czas ucierając dodawać po trochu twarożek
  • dno tortownicy wyłożyć herbatnikami
  • w połowie szklanki mleka namoczyć żelatynę
  • drugą połowę mleka zagotować i dodać do żelatyny
  • połączyć rozpuszczoną żelatynę z masą twarogową
  • wyłożyć masę do tortownicy
  • wstawić na 2 godziny do lodówki
  • przygotować truskawki 
  • rozpuścić galaretki w nieco mniejszej ilości wody niż jest to podane
  • wyłożyć truskawki ciasno na całej masie
  • wylać zimną i zastygającą galaretkę
  • wstawić na ok 2 godziny do lodówki i gotowe;)
  • Można dodać krem czekoladowy a wtedy tort nabiera charakteru ;)
  • SMACZNEGO

1 komentarz:

  1. Moje dzieciaki uwielbiają ten tort z różnymi owocami i z bitą śmietaną, zamiast herbatników można użyć biszkoptów ;)

    OdpowiedzUsuń