- 25 dkg masła
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1 cukier wanilinowy
- 400 gram twarożku
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 szklanka mleka
- 2 opakowania galaretki
- 1 kg truskawek
- 2 paczki herbatników
- 0.25 masła ucierać z cukrami
- dodać do masy jajko i żółtko
- cały czas ucierając dodawać po trochu twarożek
- dno tortownicy wyłożyć herbatnikami
- w połowie szklanki mleka namoczyć żelatynę
- drugą połowę mleka zagotować i dodać do żelatyny
- połączyć rozpuszczoną żelatynę z masą twarogową
- wyłożyć masę do tortownicy
- wstawić na 2 godziny do lodówki
- przygotować truskawki
- rozpuścić galaretki w nieco mniejszej ilości wody niż jest to podane
- wyłożyć truskawki ciasno na całej masie
- wylać zimną i zastygającą galaretkę
- wstawić na ok 2 godziny do lodówki i gotowe;)
- Można dodać krem czekoladowy a wtedy tort nabiera charakteru ;)
- SMACZNEGO
Moje dzieciaki uwielbiają ten tort z różnymi owocami i z bitą śmietaną, zamiast herbatników można użyć biszkoptów ;)
OdpowiedzUsuń