niedziela, 11 maja 2014

Babka barwna

Składniki:

  • 2 czubate szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 0,2 szklanki cukru
  • 0,75 szklanki oleju
  • 1 szklanka wody
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kisiele ( różne kolory)
  • 1-2 łyżki kakao
  • zapach wanilinowy
Sposób przyrządzenia:

  • Żółtka utrzeć z cukrem
  • Cały czas ucierając dodawać po łyżce oleju, wody i mąki z proszkiem do pieczenia
  • Następnie dodać pianę ubitą z białek i aromat.
  • Podzielić masę na 3 równe części
  • Dwie części masy połączyć z kisielami a trzecią z kakao
  • Przygotować blachę( nasmarować tłuszczem) 
  • Wlać masę kakaową a następnie pozostałe dwie
  • Piec ok 50- 60 min w temperaturze 180 stopni.
Po wystudzeniu można polać polewą czekoladową lub lukrem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz